Rákociho palác ožije ľudovou kultúrou východného Slovenska

28.07.2022 Prešov

Prešov 28. júla (TASR) - Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov tradičné letné podujatie pod názvom Leto s Rákocim. Ľudový víkend sa uskutoční počas víkendu (30. - 31. 7.) v átriu Rákociho paláca, sídla múzea. Chýbať nebudú ani šarišský folklór a tradičné remeslá. TASR o tom za Krajské múzeum v Prešove informoval Rastislav Žitný.

Na podujatí vystúpia profesionálne aj detské ľudové súbory. Podľa etnologičky Krajského múzea Zuzany Andrejovej si na svoje prídu dospelí i deti.

"Témou tohtoročného Leta s Rákocim bude najmä temperamentný šarišský folklór. Návštevníci sa môžu tešiť na také zvučné mená, ako napríklad Šarišan, Čerhovčan či Polonyna. Atmosféru obohatia aj detské súbory Sabinik a Raslavičanik," priblížila Andrejová.

Počas podujatia sa predstavia so svojou prácou aj ľudoví remeselníci. Ich produkty si návštevníci múzea budú môcť zakúpiť priamo na mieste.

"Naše ľudové slávnosti ponúknu ľuďom lúčne kytice a kytice z listov, vyšívané vrecúška, obrazy z machu, produkty plstenia, zapletané produkty z nití či zo šúpolia a veľa ďalších zaujímavých produktov," doplnila Andrejová.

Podujatie podporilo dotáciou aj mesto Prešov.
 

Vyberte región